Kiina hiilineutraaliksi 2060
11.11.2020 klo 8.22 Timo Löyttyniemi
Syksyn merkittävin uutinen on Kiinan julistus olla hiilineutraali vuoteen 2060 mennessä. Kiinan ilmoitus ei ehkä ollut yllätys, mutta sen merkitys heijastuu tulevina vuosina maailman politiikkaan, kansainvälisiin sijoitusvirtoihin ja toivottavasti myös parantuvaan ilmastoon. Kiinasta voidaan hyvällä syyllä povata tulevien vuosikymmenten voittajaa.
Kohti hiilineutraalisuutta
Maa toisensa perään ovat tehneet julistuksen koskien hiilineutraalisuutta. Julistukset perustuvat Pariisin ilmastosopimukseen vuodelta 2015. Sen mukaisesti kukin maa on sitoutunut hiilineutraalisuuteen, mutta kukin maa saa ilmoittaa aikataulun, milloin tuo tavoite tulee toteutumaan. Euroopalle tuo ajankohta on vuoteen 2050 mennessä ja Suomelle ajankohta on 2035.
Kilpailu hiilineutraalisuudesta tulee saamaan tulevina vuosina yhä suuremman huomion. On uskomatonta, että hiilineutraalisuudesta on kyetty ylipäätään sopimaan globaalilla tasolla. Se on ollut yksi ihmiskunnan merkittävimmistä yhteisistä päätöksistä.
Yhdysvallat menetti neljä vuotta
Yhdysvaltain ympäristöpolitiikkaa sai takapakkia presidentti Trumpin aikana. Donald Trump ilmoitti Yhdysvaltain perääntyvän kansainvälisistä sopimuksista yksi toisen perään. Myös Pariisin ilmastosopimus sai kolauksen. Presidentin johtajuus oli ilmastokysymyksissä ristiriidassa sen kanssa, mihin globaalit trendit olivat menossa. Trendinä on siirtyminen pois fossiilisista polttoaineista ja siirtymä kohti uusiutuvia luonnonvaroja. Marraskuun presidentinvaalit olivat myös vaalit siitä, mitä ilmastopolitiikkaa Yhdysvallat tulee noudattamaan lähivuosina.
Kiinaepäilijät
Epäilijät ovat monesti todenneet Kiinan saastuttavan kohtuuttomasti. Länsimaiset yritykset ovat siirtäneet toimintojaan Kiinaan. Moni on ajatellut, että kiinalaiset yritykset saavat kohtuutonta hyötyä alhaisemmista ympäristösäännöksistä ja vaatimuksista. Kiinan uusi julistus hiilineutraalisuudesta vuoteen 2060 mennessä muuttaa kaikki aiemmat epäilykset uskoksi suuresta muutoksesta mikä on tuleman edessäpäin. Kiinan satsaus tulee olemaan massiivinen. Osana transformaatiota tekninen osaaminen ilmastokysymyksissä siirtynee Kiinaan. Tämä vahvistaa Kiinan johtajuutta maailmalla.
Kiinan energian tuotannosta tuotetaan nyt noin 75 % kivihiilellä ja öljyllä. Tämän tulisi muuntua lähimpien vuosikymmenten aikana siten, että noin 90 % energiasta tuotetaan muilla kuin fossiilisilla polttoaineilla. Ilmankos Wall Street Journal lehti totesi, että Kiinan hiilineutraalisuusjulistus on ”suurin minkään maan tekemä ilmastositoumus”.
Eurooppa oikealla tiellä
Euroopan valtiot sekä Euroopan Unioni ovat voimakkaasti hiilineutraalisuuden takana. Muutosten tekeminen on kuitenkin aina haasteellista, sillä se vaatii oikeaa johtajuutta sekä onnistunutta toteutusta. Hyvästä toteutuksesta ei ole mitään takeita, ja tie on täynnä kuoppia ja vastarintaa. Euroopan johtajat ovat kuitenkin voimallisesti viemästä mannerta kohti hiilineutraalisuutta vuoteen 2050 mennessä.
Johtopäätökset
Kiinan julistus hiilineutraalisuudesta nostaa maan globaalin johtajan paikalle. Se tullee vyöryttämään tämän vision kaikille toiminta-alueille. Kiina tulee saamaan keskusjohtoisen toteutuksen tähän ponnistukseen. Kiinalaisista yrityksistä tulee vääjäämättä teknologiajohtajia uusilla aloilla. Euroopalla on mahdollisuus onnistua, jos se pystyy implementoimaan vision. Eurooppalaiset yrityksen pystyvät muutoksen tekemään ketterämmin kuin valtiot. Valtioiden tulee kuitenkin päätöksillään tämä muutos mahdollistaa sekä myös nopeuttaa muutosta.
Kirjoittaja on VERin toimitusjohtaja Timo Löyttyniemi.