Vuosien jatkumo noudattaa totuttua kaavaa. Geopolitiikka heikkenee vääjäämättömästi, Yhdysvaltain talous on vahva ja talouden kasvu Euroopassa ei osoita suuria paranemisen merkkejä. Näillä eväillä siirrytään vuoteen 2025.
Rauhan mahdottomuus
Rauhansopimuksia on tehty maailman historiassa useita. Samaan sotaankin niitä mahtuu monesti lukuisia. Vanhan maailman sodissa oli alku ja loppu. Nykyhetken sodissa ei ole alkua eikä loppua. Sota on jatkumo erilaisia tapahtumia, joita voidaan kutsua monella nimellä. Yksi nimi on sota, yksi nimi on hybridisota tai kybersota ja yksi nimi on rahoitussota (financial war). Jos rauhansopimuksen tekee, niin kenen kanssa se tulee tehdä ja mistä asioista voidaan ylipäätään sopia. Tämä lienee yksi vuoden 2025 suurista haasteista.
Lupaukset rauhasta tai ainakin sodan lopettamisesta ovat olemassa. Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on luvannut lopettaa Ukrainan sodan nopeasti. Kiintoisaa onkin nähdä minkä Ukrainan sodan hän lopettaa, ja mitä sotia hän ei lopeta. Koska sotia on useita, lienee mahdollista löytää jokin sota, jonka lopettamisessa voisi onnistua. Kiintoisampi kysymys on kuitenkin mitä sotia jää jäljelle.
Talouden kuva
Talouden tilannekuvat Euroopan ja Yhdysvaltain välillä eroavat suuresti toisistaan. Tätä eroa ei voi selittää teknologiayhtiöiden menestyksellä, vaikka niiden merkitys näkyy selvästi pörsseissä. Talouskasvun ero selittyy ennen kaikkea palvelusektorin menestyksenä ja siellä olevan kannattavuuden kasvuna sekä väestön työnteon erolla. Yhdysvalloissa tehdään töitä enemmän kuin Euroopassa. Palveluyhteiskunnassa palvellaan. Euroopan kasvu nojaa tuotantoon ja vientiin, mutta sille ei ole nyt riittävästi kysyntää.
Inflaatio on taitettu
Inflaatiosykäys on ohitettu. Inflaation kiihtyminen käynnistyi energian hinnan nousulla sekä eräiden muiden syiden vaikutuksesta vuosien 2021 ja 2022 aikana. Keskuspankkien oli pakko kiristää rahapolitiikkaa. Nyt tämä pakko on ohi ja odotukset ovat sen mukaiset; ensi vuoden kesään mennessä keskuspankkien ohjauskorot olisivat lähellä normaalia tai riittävää tasoa. Tämä olisi hyvä, sillä se antaisi mahdollisuuden reagoida uusiin yllätyksiin, joita aina vuosittain ilmaantuu.
Väestön kasvun unohtaminen
Taloudet ovat kasvuhakuisia. Kasvuhakuisuuden maailmassa tuijotetaan vanhaan aikaan, jonka ajan talouskasvun lukuja monesti haikaillaan. Väestön kasvu ja väestön ikääntyminen ovat kuitenkin vääjäämättömiä tekijöitä. Kasvun edellytykset eivät ole samat kuin vielä joitakin vuosia sitten. Toimet, joilla säilytetään jokin kasvu, ovat jo itsessään massiivisia. Euroopan haaste ei ole vain kasvun saavuttaminen vaan myös realististen odotusten ja mielikuvien rakentamista. Tulevaisuuden taloudessa joudutaan tekemään enemmän valintoja, jolloin kakkua jaetaan moneen kertaan. Tulevaisuuden taloudessa valtioiden mahdollisuudet ovat rajalliset, mutta kansalaisten odotukset ovat rajattomat.
Kaivataan James Bondia
Vuosi 2025 ei ole Robin Hoodin, vaikka hänenkin aikansa tulee vielä joskus tulevaisuudessa. Robin Hoodin aikakausi edellyttäisi sivistyksen parempaa kukoistusta kuin missä nyt elämme. Vuosi 2025 on James Bondin. Sen verran hankala ja kimurantti on maailman uusi järjestys, että häntä tarvittaisiin. James Bondin edellinen elokuva oli nimeltään "No Time to Die" ja moni ajatteli, että tuo elokuva vuodelta 2021 oli hänen viimeisensä. Tämän jälkeen Euroopan rauha päättyi. Toivoisin, että hän tekisi paluun ja laittaisi maailman parempaan järjestykseen. Hyvän voitto ja pahan poiskitkeminen edellyttäisi 007 paluuta.
Lopuksi
Talouden kuvaan on rakennettu paljon optimismia. Pörssikurssien nousu on ollut vahvaa ja keskiarvoja ylittävää. Yhdysvaltain teknologiayhtiöiden nousu on ollut kaikkien ihmettelyn kohteena. Arvostusmittarit näyttävät punaista eli varoituksia on helppo jaella. Pörssin voimakkaassa nousussa on aina se vaara, että syödään seuraavan vuoden tuottoja. Niin tälläkin kertaa.
Moni asia on taloudessa riittävän hyvin. Geopolitiikassa moni asia on riittävän huonosti tehdäkseen vuodesta 2025 jännittävän. Emme kuitenkaan kaipaa jännitystä. Suuret odotukset on luotu sille, että jotakin edistystä johonkin pieneenkin rauhaan saavutettaisiin. Tulitauko, aselepo, tai välirauha eivät kuulosta riittävän hyviltä täyttääkseen toivelistan toiveen.
Kirjoittaja on Valtion Eläkerahaston toimitusjohtaja Timo Löyttyniemi