Nyt on selvää, että Bill Gates on viisas mies. Microsoftin perustajalta ilmestyi hiljattain kirja nimeltä ”How to avoid a climate disaster: The solutions we have and the breakthroughts we need”. Hän ei valita eikä rehentele. Hän ei syytä muita eikä kritisoi. Hän analysoi ilmastokriisin tilanteen, arvioi tarvittavat muutokset sekä esittää reseptit kohti hiilineutraalia taloutta. Hän kertoo mitä tiedetään ja identifioi missä kehitystä tulee vielä tehdä. Ihailtavaa viisautta.
Luku on 51 miljardia
Ilmastopäästöjen määrä on globaalilla tasolla 51 miljardia tonnia ilmaistuna yhteismitallisina CO2 päästöinä. Sieltä on pitkä matka kohti hiilineutraalia maailmaa. Suurin päästöjen syntypaikka on tavaroiden valmistamisessa (31%) ja toiseksi suurin päästöjen lähde on sähköenergian tuotanto (27%). Näistä viimeksi mainittu on kuitenkin osa ratkaisua, kun sähköistyminen jatkuu ja se toteutetaan yhä enemmän uusiutuvalla energialla.
Yksinkertainen resepti
Bill Gatesin esittämät reseptit kuulostavat yksinkertaisilta ja ymmärrettäviltä. Ensimmäinen osa-alue ratkaisua on hänen kolme havaintoaan. Maailman tulee mennä kohti hiilineutraalisuutta, ja olemassa olevat teknologiat tulee hyödyntää nopeammin ja järkevämmin sekä uusia mullistavia teknologioita tulee synnyttää. Toinen osa-alue ratkaisua on sähköistää mahdollisimman paljon ja tuottaa tämä sähkö ilman hiiltä. Tämän lisäksi loput päästöt pitää ottaa talteen ja materiaalit tulee käyttää tehokkaammin. Viimeksi mainittu tarkoittaa kiertotaloutta. Nämä eivät ole uusia asioita, mutta kun toimet kiteyttää viisas mies niin häntä kuunnellaan.
Aikataulun merkitys
Moni valtio tähtää hiilineutraalisuuteen vuoteen 2035-2060 mennessä. Bill Gates nostaa esille väliaikataulun haasteellisuuden. Jos sellaisia asetetaan, voivat niiden saavuttamisen toimet olla erilaisia kuin ne toimet, joilla tähdätään hiilineutraalisuuteen. Tämä onkin varsinainen dilemma. Haluaisimme nimittäin seurata edistymistä jollain tavoin. Välitavoitteet auttaisivat seurannassa. Luotammeko päätöksiin mitä emme kykenisi seuraamaan?
Hiilivero ja hiilitullit
Ekonomisteille itsestään selvä hiilivero ja hiilitullit saavat tukensa myös Bill Gatesiltä. Tiedetään, että monessa maassa näitä askeleita on jo otettu. Euroopassa se on myös osa EU:n elvytysrahaston pakettia ja toimia. Hiilitulleissa tullaan etenemään. On vain kysymys siitä, miten ja milloin konkreettiset toimet toteutuvat. Euroopassa on vahva sitoutuminen asiaan, mutta mukaan tarvitaan Yhdysvaltojen ja Kiinan suostumus tai mukaantulo. Näin vältetään turha kauppasota asiassa, joka on välttämätön, kun sitä joskus tarkastellaan jälkikäteen.
Insinöörin unelma
Insinöörin unelmana lienevät teknologiset ratkaisut. Jos näin on, niin Bill Gates tarjoaa tälle unelman toteuttamiselle oivan tiekartan. Tämä tiekartta on jokaisen sijoittajan, omistajan, yrityksen, työntekijän sekä valtion luettavana. On tärkeää huomata, että kaikkien edessä on valintoja. Nämä valinnat tukevat toinen toistaan. Sijoittajille on tärkeää tunnistaa muutoksen suunta ja nopeus. Sijoittajat ovat automaattisesti mukana muutoksessa, sillä markkinavoimat pakottavat siihen, kun suunta on riittävän voimakas. Nyt se on.
Puuttuva palanen
Hyvä tieto ja terävä analyysi ei takaa hyvää toteutusta. Ilmastonmuutokseen liittyvä tietämys on korkeatasoista. Oikea haaste, johon kirja ei kuitenkaan anna vastausta, on toimenpiteiden implementoinnin vaikeudet. Ihmiset ja päättäjät eivät ole valmiita tai eivät toteuta niitä toimia, joihin pitäisi ryhtyä. Myös sijoittajia kiinnostaa toteutusaikataulu ja siinä pysyminen. Väärin luultu toteutus tai viivästyvä toteutusaikataulu voivat johtaa kalliiseen laskuun.
Askeleet eteenpäin
Ilmastonmuutos on aikamme suurin ongelma ja sen ratkaisu on aikamme suurin pähkinä. Viisaan miehen Bill Gatesin analyyttisen insinöörimäinen tiekartta auttaa suuntaamaan voimavarat oikein ilmastonmuutoksen hillinnässä. Ilmastonmuutoksen keskellä ja sen ratkaisussa kaikki ovat samassa veneessä globaalisti. Oikeiden toimien taitava implementointi on keskeistä.
Kirjoittaja on VERin toimitusjohtaja Timo Löyttyniemi.