Ihmetyksellä voimme seurata koronaviruksen etenemistä ja massiivisia vastatoimia sen hillitsemiseksi. Päätöksenteon keskiössä on ollut ihmisten terveys, sairaalakapasiteetti, tehohoidon kapasiteetti sekä kuolleiden määrä. Luottamus terveysviranomaisten arvioon on ollut suurta ja he ovat olleet päätöksenteon ytimessä. Samalla epävarmuus siitä, mitä tiedetään ja mitä ei tiedetä, on yllättänyt. Tästä eteenpäin näyttäisi seuraavat neljä skenaariota selittävän talouden ja markkinoiden etenemisuran.
Skenaario 1: IHME
Ihme-skenaariossa koronavirus saadaan pois rokotteella tai viruksen luonnollisen heikkenemisen avulla muutamassa kuukaudessa. Tämä ihme riittäisi saamaan aikaan sen, että talous pystyisi nopeasti toipumaan. Sosiaalinen kanssakäyminen palautuisi nopeasti ennalleen ja jopa ravintolakulutus ja matkustaminen elpyisivät. Rokotteen saaminen markkinoille nopealla aikataululla lienee ihme. Ihme-skenaario toteutuisi myös, jos viruksella olisi taipumus heiketä itsessään tai heiketä suotuisan sään avulla.
Ihme-skenaario tarkoittaisi, että presidentti Trumpin sanonta ”One day, it’s like a miracle, it will disappear” (27.2.2020) toteutuisi koronavirukseen ja maailma palaisi nopeasti ennalleen. Talouden ja markkinoiden kannalta tämä tarkoittaisi V-tyyppistä palautumista.
Skenaario 2: HOITOKEINO
Hoitokeino-skenaariossa koronavirukseen löydettäisiin lääkehoito. Hoitokeino vähentäisi sairaalakapasiteetin ja tehohoidon tarvetta ja näin korjaisi yhden pullonkaulan terveydenhuollon ketjussa. Hoitokeino ei estäisi itse tartuntaa, mutta pitäisi tartunnan saaneet turvassa pahimmilta komplikaatioilta. Julkisuudessa on väläytelty, että hoitokeino voisi olla mullistava. Näyttää kuitenkin olevan, että hoitokeinoista ei ole riittävää tietoa ja jotkin levinneet tiedot ovat asiantuntijoiden kiistämiä. Presidentti Trump totesi erään hoitokeinon olevan ”a game changer” (19.3.2020). Näin ei vielä ole käynyt.
Skenaario 3: PERUSKUVA
Peruskuva-skenaariossa koronavirus aiheuttaisi eri asteista häiriöitä, kunnes rokote löytyy. Julkisuudessa on arveltu uuden rokotteen syntyvän noin vuoden kuluessa. Näin nopea kehitystyö voisi olla mahdollista siksi, että moni tutkimusryhmä panostaa sinnikkäästi ratkaisun ja kehitystyön onnistumiseen. Voisimme näin olettaa, että rokote olisi laajasti käytettävissä vuonna 2021. Jos näin tapahtuisi, tarkoittaisi se sitä, että koronavirus olisi jossain muodossa uhkana siihen asti. Se voisi olla sitä paikallisesti tai laajalti, pyrähdyksittäin tai pysyvästi, nykymuodoissaan tai muuntuneena. Voi olla, että usea valtio osaa ottaa käyttöön parhaan tekniikan, aktiivisen testauksen ja tartuntaketjujen seuraamisen. Hyvästä yrityksestä huolimatta, ihmisten käyttäytyminen olisi varovaista ja pidättyvää kunnes uusi rokote on käytössä. Taloudesta ja osakemarkkinoita tulisi kaksijakoista. On aloja, jotka tilanteesta hyötyisivät tai vähintään pystyisivät sinnittelemään. Kuitenkin monilla aloilla kohdataan pitkittyneitä ongelmia. Ravintola- ja matkailualat eivät pystyisi muuntumaan riittävän nopeasti.
Valtioiden ja keskuspankkien massiiviset panostukset maaliskuussa 2020 saisivat jatkoa. Entisen elintason ylläpitämisen yhteiskunnallinen ja taloudellinen lasku olisi suuri, ehkä jopa sietämätön. Vaikeita valintoja jouduttaisiin tekemään pitkin vuotta. Likviditeetin ylläpitämisestä siirrytään riskien jakamiseen. Tuen antamisesta olisi lyhyt matka verojen keräämiseen. Valtioiden velkaantuminen olisi mahdollista keskuspankkien arvopaperiostojen turvin, mutta verojen keräämisen siirtämistä ei voisi lykätä pitkään.
Talouden ja markkinoiden kannalta peruskuva -skenaario tarkoittaisi, että talous ja osakemarkkinat sahailevaa ylös ja alas W-kirjaimen mukaisesti vuoden 2020 aikana. Rokotteen odotus toisi lohtua ja uskoa tulevaisuuteen. Tämä odotus näkyisi ainakin osakemarkkinoilla huolimatta siitä, että taloudessa toipuminen ei toteutuisikaan vielä.
Skenaario 4: LAMA
Mikäli koronavirus on riesana pitkään ja mikäli uutta rokotetta ei keksitä, voisi seurauksena olla pidempi aikainen lama. Jos koronavirus riepottelee kansakuntia ympäri maailmaa ja jos kuluttajien käyttäytyminen on varovaista, ei maailma ole entinen. Moni asia muuttuisi eikä paluuta vanhaan olisi. Ihmisten käyttäytyminen muuntuisi ja talousjärjestelmä sopeutuisi. Talouskasvu sakkaisi ja osakemarkkinat olisivat pelokkaat.
Talouden ja markkinoiden kehitystä kuvaavat kirjaimet muuntuvat
Skenaariot eivät täysin sulje toisiaan pois. Ne voivat edetä myös limittäin ja peräkkäin. Taloudessa ja markkinoilla voidaan yhtenä päivänä uskoa yhteen skenaarioon ja toisena päivä jo toiseen. Talouden ja markkinoiden kehityskulkua kuvaavat kirjaimet muuntuvat nyt ajan kuluessa.
Ajan kuluessa ja ongelmien siirtyessä V-muotoiset skenaariot talouden elpymisestä muuttuvat parhaimmillaan U-muotoisiksi, vaikka ihme tapahtuisi. Kriisin pitkittyessä jää jäljelle todennäköisin W-muotoinen kehitys, jossa on vaihtelua koronakriisin etenemisen ja elvyttämisyritysten aallokossa. Perusskenaarion W-kirjain voi olla kallellaan molempiin suuntiin pessimismin ja optimismin aallokossa. Laman L-muotoiseen talouden kuvaan ei kukaan halua uskoa. Maailma pystyy parempaan. Valtioiden ja keskuspankkien toimet purevat ja yksityinen yritteliäisyys luo hyvää ennen pitkään.
Kirjoittaja on VERin toimitusjohtaja Timo Löyttyniemi.
Tagit: