Yhdysvalloissa on selkeästi enemmän innovaatioita kuin Euroopassa. Euroopassa on yritetty löytää tähän vastauksia. Innovaatioita on yritetty käynnistää monin eri tavoin. Yhdysvaltain teknologiajätit johtavat teknologiakilpailua, venture capital markkinat ovat Yhdysvalloissa vahvemmat ja teknologia-alan pörssilistautumiset tapahtuvat Yhdysvalloissa. Institutionaalisen sijoittajan näkökulmasta eurooppalaiset innovaatiot eivät ole olleet yhtä houkutteleva sijoituskohde kuin Yhdysvalloissa. Tulevaisuus voisi olla toisenlainen. Yhdysvalloista suuri osa patenteista luodaan start up -yrityksissä. Täten start up -yritysten kasvumarkkinan edistäminen on yksi teko innovaatioiden edistämisessä. Tässä on viiden kohdan lista markkinoita edistävistä toimenpiteistä, joilla saataisiin vauhtia eurooppalaisiin innovaatioihin.
Tieto saataville
Jotta innovaatiot ja venture capital -sijoittaminen on kiinnostavaa, tulee sijoittamisen olla tuottoisaa. Uusimpien tilastojen mukaan eurooppalaiset venture capital rahastot ovat olleet tuotoiltaan parempia kuin yhdysvaltalaiset rahastot viimeisten 10 vuoden aikana, vuosituoton ollessa Euroopassa yli 20 prosenttia Invest Europe yhdistyksen mukaan. Tätä edeltävä aikaperiodi on ollut toisin päin. Hyvät tuotot houkuttelevat sijoittajat paikalle. Tietoa hyvistä tuotoista tulee levittää ja sitä tulee olla helposti saatavilla. Vuosien 2021 ja 2022 venture rahastot tulevat todennäköisesti olemaan pettymyksiä, mutta jos korkotaso laskee, tarjoaa sijoitusympäristö paremmat mahdollisuudet innovaatiolle ja niiden rahoittamiselle.
Sijoitustuotteita helposti saataville
Venture capital -rahastoihin tehtävät sijoitukset ovat usein hankalia päätöksiä. Uusia rahastoja syntyy ja ne ovat aluksi pieniä. Institutionaalisen sijoittajan ajankäytön kannalta näihin perehtyminen on pitkä tie ja vaatii liikaa aikaa. Täten hyvä ratkaisu on kehittää rahastojen rahastoja näille markkinoille, joiden avulla sijoittajat ovat kollektiivisesti mukana aloittavien yritysten segmentissä. Suomessa tällainen ratkaisu on Teollisuussijoituksen kasvurahastojen rahasto. Euroopassa vastaavaa tekee European Investment Fund.
BlackRock osti Preqin -yhtiön kesällä. BlackRock on tyypillisesti ollut varainhoitaja, joka on keskittynyt julkisiin osake- ja korkomarkkinoihin. Nyt se tekee aluevaltauksen epälikvideille markkinoille, joilla Preqin on ollut johtavia informaation tuottajia. Toivottavaa on, että hankinta lue helppoja ja kustannustehokkaita sijoitustuotteita listaamattomille markkinoille.
Yksi vahva teknologiapörssi
Euroopassa on monta pörssiä. Eurooppa tarvitsee vahvan eurooppalaisen ”nasdaq” pörssin, johon kasvavat yritykset voivat listautua. Vaihtoehtoisesti tulee luoda mielikuva yhdestä pörssistä, vaikka ratkaisu olisi monien pörssien yhdistelmä. Tärkeitä on kuitenkin luoda näkyvä markkinapaikka, josta puhutaan ja jonka tähtiyrityksistä puhutaan. Euroopan haaste on missä tämän pörssin tulisi sijaita. Ennen brexitiä tämä olisi ollut Lontoo. Nyt voidaankin perustellusti kysyä missä on Euroopan pörssi? McKinsey konsulttitoimisto osoitti suuren eron Yhdysvaltain ja Euroopan pörssien välillä kesäkuussa ilmestyneessä raportissa. Pörssien erot selittyvät sekä listautuvien teknologiayritysten määrissä että myös arvostustasoilla.
Yksi vahva teknologiaindeksi
Vahva pörssi luo vahvan pörssi-indeksin, jota on helppo seurata ja jonka mukaisesti sijoituksia voi vertailuindeksejä seuraten tehdä. Jos on liian monta indeksiä, ei synny riittävän vahvaa vertailukohtaa eikä synny hyviä sijoitustuotteita. Jos on vahva pörssi, on myös vahva pörssi-indeksi. On mahdollista luoda myös virtuaalinen vahva indeksi useista teknologiapörsseistä ja paikallisista ”nasdaq” pörsseistä. Tämä olisikin toiseksi paras vaihtoehto, jos yhtä vahvaa pörssiä ei synny.
Tiedon markkinointia
Nasdaq on käsite. Yhdysvaltain Silicon Valley on käsite. Missä sijaitsevat Euroopan innovaatiot? Paikkaa on vaikea löytää ja vastauksia on useita, ehkäpä liian monia. Euroopan innovaatioita tulee markkinoida. Kun edellä olevat asiat ovat kunnossa ja kun ”track record” on olemassa, tulee sitä markkinoida. Yritys luoda Euroopan pääomamarkkinaunioni (CMU) on ollut hankkeena pitkään elossa. Sen ongelmana on ollut, että vastaukset ovat pieniä yksittäisiä eikä yhtä vastausta löydy millä eurooppalaiset pääomamarkkinat luodaan. Yllä kuvattu ”innovaatioiden markkina” on yksi vastaus tähän. Innovaatioiden markkinainfrastruktuuri on pörssien, markkinoiden, vertailuindeksien ja sijoitustuotteiden ketju, jolla sijoittajat houkutellaan sijoittamaan. Viime kädessä ratkaisevaa ovat hyvät tuotot.
Lopuksi
Euroopassa on valtava määrä osaamista ja taitoa. Eurooppalaisten innovaatioiden markkinat ovat kuitenkin kehittymättömät verrattuna Yhdysvaltain vastaaviin. Nyt on kuitenkin jotakin mistä ponnistaa. Tilastot näyttävät, että 10 vuoden venture capital tuotot ovat olleet Euroopassa parempia kuin Yhdysvalloissa. Tämän tiedon pohjalta voi luoda yllä olevan listan mukaisesti etenemisen, jolla edistää kunkin eri tason houkuttelevuutta eurooppalaisiin kasvaviin yrityksiin institutionaalisen sijoittajan näkökulmasta. Parhaimmillaan nämä keinot ohjaavat työntekijöitä ja tutkijoita luomaan innovaatioita, kun näille innovaatioille on hyvät ja toimivat markkinat. Hyvien markkinoiden edellytyksenä on moniportainen toimiva pääomamarkkinoiden infrastruktuurirakenne.
Kirjoittaja on Valtion Eläkerahaston toimitusjohtaja Timo Löyttyniemi