Geopolitiikassa on murroksen aika. Moni seikka ajaa talouksia ja talousjärjestelmiä erilleen toisistaan. Globalisaatio ja erityisesti rahoituksen globalisaatio (financial globalisation) on ottamassa takapakkia. Samoin teknologinen kehitys, tuotanto ja teknologiset järjestelmät voivat eriytyä. Tulevaisuudessa ”apple” voikin olla lännen käyttöjärjestelmä ja joillakin muilla mailla on toinen käyttöjärjestelmä.
Länsimainen järjestelmä on perustunut kehitykseen, rauhaan ja tulevaisuuden uskoon. Maailmasta löytyy kuitenkin valtioita, joiden yhtenä tavoitteena on tämän kehityksen ja rauhan järkyttäminen. Usko valtioiden kansainvälisen integroitumisen ja yhteisen riippuvuuden strategiaan on horjunut. Niin kävi myös 1930-luvulla huonoin seurauksin. Kansainvälinen integroituminen ei nyt välttämättä takaa rauhaa.
Skenaariot
Ison kuvan geopoliittiset skenaariot liittyvät Yhdysvaltoihin ja Kiinaan. Näiden kahden maan suhteiden ennakointi on tämän vuosikymmenen suuri kysymys. Muitakin teemoja löytyy, kuten Afrikan ja islamilaisen maailman valitsemat kehityspolut sekä yksittäisten valtioiden kuten Intian poliittiset linjanvedot.
Elämme kuitenkin Euroopassa lähempänä konkreettista sotaa ja täten geopolitiikan skenaarioita ajaa Venäjän hyökkäyssodan ja Ukrainan puolustamisen skenaariot. Sen tulevaisuus antaa myös viitteitä suurempiin geopolitiikan askeliin. Venäjän hyökkäyssota on jatkunut nyt yli puolitoista vuotta. Sodan asiantuntijat pystyvät arvioimaan mitä täsmälleen taistelukentällä tapahtuu ja miten taisteluiden arvioidaan kehittyvän. Sotaan liittyy kuitenkin taistelukenttää laajempia mahdollisuuksia. Tässä viisi mahdollista kehitysvaihtoehtoa konfliktin jatkoon:
Viisi skenaarioita konfliktiin:
Venäjän muuntuminen sisältä
Venäjä voi aina vaihtaa narratiivia, sillä se ei ole omien sanojensa mukaan sodassa. Se voi ilmoittaa perääntyvän, tavoitteet (tuhon) saavutetuiksi tai Venäjällä voi politiikka muuttua henkilövaihdosten kautta.
Ukrainan eteneminen
Ukraina voi saavuttaa voittoja taistelukentällä ja edetä tavoitteidensa mukaisesti. Tämä vahvistaisi sodan päättymisen mahdollisuutta, mutta voi luoda myös uusia uhkia.
Kompromissina rauhansopimus
Edellytykset rauhansopimukselle lähenevät päivä päivältä. Kumman tahon ehdoilla niitä rakennetaan, on täysin epäselvää. Kompromissi ei olisi kenenkään ihannetulos, ja sopimuksen ehtojen pitämiseen voi suhtautua skeptisesti.
Pitkäaikainen konflikti
Sota voi jäätyä paikoilleen. Molemmat puolet voivat onnistua pitämään rintamalinjat ja konflikti voi jatkua ratkaisemattomana pitkään.
Laajentuva sota
Sota voi myös tarkoituksellisesti tai tahdottomasti laajentua. Näin on nähty monta kertaa maailman historiassa. Jälkikäteen voidaan selittää tapahtumat jatkumona ja löytää niille looginen selitys. Moni ei halua laajentuvaa sotaa mutta moni sitä ennustaa.
Ukrainan ja lännen toiveena on Venäjän muuntuminen sisältä tai Ukrainan eteneminen. Ne loisivat ainakin mahdollisuuden parempiin ratkaisuihin ja reitin jonkin asteiseen viisaaseen rauhansopimukseen. Keskustelu rauhansopimuksesta käynnistynee, vaikka molemmilla osapuolilla on luja usko omaan voittoon rintamalla. Yllä olevista skenaarioista voi moni osin toteutua yhdellä kertaa tai jatkumona.
Sijoitusmarkkinat
Konfliktilla on viime aikoina ollut rajallinen vaikutus rahoitus- ja sijoitusmarkkinoille. Vuonna 2022 vahvistunut Venäjän energiasota, kohonnut inflaatio ja korkotaso ovat jo takana ja niihin markkinat ovat sopeutuneet. Heijastusvaikutukset näkyvät nyt kiinteistömarkkinoilla ja pienemmässä velan halutussa määrässä. Näin aina välillä tapahtuu ja markkinat ovat näihin muutoksiin tottuneet.
Syksyn 2023 sijoitusmarkkinoiden keskeiset ajurit ovat inflaatio, korko ja talouskasvu. Keskuspankit voivat tasapainotella onnistuneesti niin, että suurelta taantumalta vältytään. Keskuspankkienkin kristallipallot ovat kuitenkin sumeat ja päätöksentekoa voi rajoittaa liian sitkeä inflaatio. Kaiken järjen ja toiveen mukaisesti inflaatioluvut ovat tulossa alas, ja tämä mahdollistaisi talouden kuvaan ainakin Euroopassa sopivaa keveämpään rahapolitiikkaa.
Lopuksi
Yritykset sopeuttavat toimintojaan muuttuvan geopolitiikan maailmaan. Rauhansopimuksen pääsyn reitillä tarjoutuisi mahdollisuus lähteä jälleenrakentamaan Ukrainaa. Tähän olisi suuri intressi Euroopan valtioiden jo suuresta velkataakasta huolimatta. Jälleenrakentaminen tarjoaisi yrityksille kasvun mahdollisuuden, mutta jälleenrakentamisen edellytyksenä on turvallinen Ukrainan alue.
Kirjoittaja on Valtion Eläkerahaston toimitusjohtaja Timo Löyttyniemi.