Eurooppa hakee uutta suuntaa. Kehitys pitäisi kääntää kasvuun ja saavuttaa Yhdysvallat ja Kiina talouskilpailussa. Ex-pääministeri Enrico Letta ja ex-keskuspankkiiri Mario Draghi ovat esitelleet raporttinsa Euroopan suunnaksi. Mario Draghin raportti julkistettiin 9. päivä syyskuuta ja se sisälsi paljon mielenkiintoista. Sisältö on tietotulvaltaan raskas aina uuvuttamiseen asti, mutta laadukas. Raportille on kahdenlaisia lukijoita, ja ne eroavat toisistaan. Joillekin lukijoille raportti esittelee polkuja kohti menestystä ja toisille lukijoille se esittelee polkua kohti yhteisvelkaa.
Eurooppalaiset yritykset kasvuun
Ensimmäisen lukukokemuksen Draghin yli 300 sivun raportti ”The Future on European Competitiviness” tarjoaa niille, joita kiinnostaa eurooppalaiset yritysten vahvempi tulevaisuus. Raportti esittää useita tärkeitä havaintoja. Ensinnäkin energian hinnan korkeus rasittaa teollisuutta, osaajapula on selkeä, Euroopasta puuttuu yksi iso pörssiviranomainen, kilpailulakien tulee mahdollistaa suurten eurooppalaisten yritysten synty, ja niin eteenpäin.
Raportin mukaan Euroopassa tulee tehdä suuria investointeja tulevaisuuteen. Financial Times lehti kävi uutisoinnissa analyyttisesti läpi ehdotuksia yritysten kilpailukykyä vahvistavista osista. Draghin esittämät panostukset vaativat 750-800 miljardin euron investoinnit, ja vastaavan määrän rahaa. Lehti nosti esille kilpailulakien tai tulkinnan muutostarpeen, jotta mahdollistetaan eurooppalaisten vahvojen yritysten synty. Eurooppalaiset suuryritykset eivät pysty tällä hetkellä pienuudellaan kilpailemaan yhdysvaltalaisia ja kiinalaisia jättejä vastaan.
Panostus tulevaisuuteen maksaa ja se tulisi jotenkin rahoittaa. Tähän raportti tarjoaakin toisen lukukokemuksen.
Euroopalle yhteisvelkaa
Toisen lukukokemuksen raportti tarjoaa niille, jotka lukevat raportin takaperin eli aloittavat raportin lopusta. Raportti päätyy siihen, että tulevaisuuden investointeja varten tulee luoda yhteinen turvallinen joukkovelkakirja (safe asset). Tämä tarkoittaa yhteisvelkaa. EU:n vuosibudjetti on nyt noin 1 prosentti EU:n bruttokansantuotteesta. Tämä on varsin pieni osa kansallisista valtioista. Raportin mukaan EU-valtiolla olisi kapasiteettia kasvattaa yhteisvelkaa.
Luonnollisesti yhteisvelasta on kaksi näkökantaa. On niitä, joille kaikki EU on liikaa ja on niitä, joille enemmän EU:ta olisi suotavaa. Yleisesti Eurooppa jakautuu tässä kahtia. Pohjoiset nuukat valtiot karsastavat lisä-EU:ta ja eteläisemmät valtiot peräänkuuluttavat lisää EU:ta. Euroopan komissio ja virkamiehen edustavat usein tätä jälkimmäistä tulkintaa.
Osa lehtien uutisotsikoista perusti johtopäätökset raportin hyvyydestä raportin yhteisvelan osioon. Näissä artikkeleissa ei päästy käsittelemään raportin alkuosan kiintoisia kohtia, sillä raportin viimeisen osan yhteisvelka ei houkuttele.
Ehkä voidaankin todeta, että Draghin raportti tarjoaa lopulta kaksi polkua tulevaisuuteen. Lukijan tulee perehtyä Draghin erinomaiseen analyysiin Euroopan kilpailukyvystä sekä panostuskohteista. Tämän jälkeen tulee keskustella erikseen niistä toimista, jotka eivät vaadi taloudellisia panostuksia ja erikseen niistä toimista, jotka sitä vaativat.
Lopuksi
Euroopan taloudellisen menestyksen tulevaisuus on ajankohtainen ja akuutti aihe. Uskomukset hyvästä EU-politiikasta ovat menneet uusiksi. Moni oletus muuttuu. Euroopan ja EU:n on pakko uudistua. Tähän raportti tarjoaa useita toimenpiteitä, joiden kustannus on vähäinen. Euroopan tulee ryhtyä tuumasta toimeen.
Kirjoituksen lyhennelmä on julkaistu Kauppalehden mielipidepalstalla 26.9.2024
Kirjoittaja on Valtion Eläkerahaston toimitusjohtaja Timo Löyttyniemi